„Tükörben a Világ”

 „Tükörben a Világ”

2013. március 19-én, kedden délelőtt, a földrajz- és biológia szakkörösök egy érdekes interaktív kiállítást tekinthettek meg Győrben, az ETO parkban, „Tükörben a Világ” címmel. A kiállítást a Víz Világnapja alkalmából rendezték…

Tárlatvezetőinktől nagyon sok, számunkra eddig ismeretlen dolgot tudhattunk meg a fenntartható fejlődésről, környezettudatosságról, spórolásról és a környezetvédelemről.

Te például tudtad, hogy egy átlagos ember naponta 100-150 liter vizet fogyaszt el, vagy azt, hogy másodpercenként 3 emberrel többen vagyunk a Földön? Tudod mekkora az ökológiai lábnyomod? Ismered a Földünket érintő kihívásokat: túlnépesedés, túlfogyasztás, pazarlás veszélyeit? A kiállításra érkezett egy brazil lány is, aki mesélt nekünk a brazil kultúráról. A kiállítás elgondolkodtatott bennünket és mindenkinek nagyon tetszett!

Steigler Viktória,Ihász Nikol,Siffel Henriett Klaudia ,Stoffer Diána,van den Hövel Lara

 

Ökológiai lábnyom

Az ökolábnyom az ember természetre gyakorolt hatásának mérőeszköze. Minden ember nyomot hagy a Földön azzal, hogy itt termeli meg az élete fenntartásához szükséges javakat és terheli a természetet az általa hátrahagyott hulladékkal.  Az ökológiai lábnyom egy érték, ami kifejezi, hogy adott technológiai fejlettség mellett egy emberi társadalomnak milyen mennyiségű földre és vízre van szüksége önmaga fenntartásához és a megtermelt hulladék elnyeléséhez. ..A jelek szerint NÉGY FÖLDET igényelünk…

2010-ben kiszámításra került Győr ökológiai lábnyoma. A végeredmény szerint a győriek egy főre eső ökolábnyoma a magyar átlagnál (3,5 ha/fő) jóval nagyobb: 4,33 ha/fő. A két érték különbsége egy focipálya nagyságának felel meg… Iskolánk ökolábnyoma 3,22 ha/fő.

Az ökológiai lábnyom nagyságáért elsősorban az energiafogyasztás, a rossz vásárlási szokások és a közlekedés a felelős.

[singlepic id=224 w=150 h=150 float=center]