Hangfestő Alapfokú Művészeti Iskola

„Utóvégre lehet élni zene nélkül is. A sivatagon át is vezet út. De mi, akik azon fáradozunk, hogy minden gyermek kezébe kapja a jó zene kulcsát, s vele a rossz zene elleni talizmánt, azt akarjuk, ne úgy járja végig útját, mintha sivatagon menne át, hanem virágos kerteken.” (Kodály Z.)

A művészeti képzésről

Hangfestő Alapfokú Művészeti Iskola 2001. szeptember 1. óta végzi iskolánkban a művészeti oktatást a következő tanszakokon:

  • Billentyűs tanszak (zongora)
  • Fafúvós tanszak (furulya)
  • Rézfúvós tanszak (trombita, kürt)
  • Néptánc tanszak

 Pedagógusok: Böjti Henrietta, Törökné Marosi Éva, Hauszknecht Csaba, Falvai Márton, Bihacker Ádám, Kreutz Károly

Aki a hangszertanulást választja, hosszú útra indul. Sok idő telik el attól a pillanattól fogva, amikor a gyermek először megszólaltja a hangszerét, addig a percig, amikor már önállóan, saját és környezete örömére képes megtanulni és előadni egy-egy darabot.

A sokévi szorgalmas és kitartó munka eredményeként, a tanév végére megalakult a zeneiskolás növendékekből és pedagógusaikból álló „Bakonyszentlászló Brass Band”, mely könnyeket csalt a ”Nyárnyitogató koncerten”részt vevő hallgatók szemébe.

A fa és rézfúvósok gyakran színesítették településünk és a környező falvak kulturális életét.

Előadásukkal meghitt pillanatokat szereztek a helyi” Idősek Otthona” lakóinak is.

                              Néptánc tanszak      

   A néphagyományban a gyermekek – mint egy-egy falu közösségének tagjai – a felnőttek táncát figyelve, próbálkozva, gyermektánc-játékok segítségével, sok év alatt észrevétlenül sajátították el a helyi tánchagyományokat. Ma már sajnos egyre kevesebb faluban találunk a Kárpát-medencében élő tánchagyományt, ezért újra el kell sajátítani.   Ebben az évben a kicsik a „Kalocsai” a nagyok pedig a „Széki”táncdialektussal ismerkedtek meg.

A tanév során néhány növendék részt vett az „I. Rédei Szóló Néptáncversenyen”, ahol arany illetve ezüstminősítésben részesültek.