Tanulóink tollából…

Nyelvtan házi feladatnak indult az 5. osztályosoknak…

 

Kmetti Eszter meséje:

A macskává változtatott királylány

 

Egyszer volt, hol nem volt, volt egyszer egy meseszép királylány. Ő volt a világ legszebb lánya. Izabella volt a neve.

A királyságban volt egy gonosz boszorka is. Ez a boszorka nagyon irigy volt a lányra. Sárgult az irigységtől, mert ő egyáltalán nem volt szép.

Egy bálon, a királylány szülinapi bálján Izabellán egy gyönyörű ruha volt, amit mindenki tátott szájjal nézett. A banya viszont egy fekete, pókhálós ruhát viselt. A lányt látva a banyának elege lett. Valamit tenni kell! – gondolta magában. Csak gondolkozott, csak gondolkozott, mikor egyszer csak eszébe jutott, hogy van neki egy varázspálcája. Mi lenne, ha ezzel egy rút, idegesítően miákoló macskává változtatná a királylányt? Akkor biztosan nem szeretné senki, és mivel rút lenne, senki sem ismerné fel! A király keresést hirdetne, ő pedig azt mondaná, hogy meghalt.

Elővette a pálcáját és ezt mondta, miközben surrogott a pálca: – Csiribi, csiribá, legyen belőled rút, miákolós macska!

A gyönyörű lányból egyszerre egy ronda macska lett! A boszorka olyan gonosz volt, hogy odadobott a lánynak egy játékot, ami nem hagyta abba a csipogást. A rút macska ijedtében kifutott az udvarra, de a madarak olyan hangosan csiviteltek, hogy inkább visszaszaladt. Csak miákolt és miákolt, de olyan hangosan, hogy mindenki észrevette. A királykisasszonyok, Izabella barátnői elkezdtek hangosan kiáltozni: – Ott egy macska! A király viszont kizavarta a macskát – a lányát!

Nagyon szomorú lett a lány! Éppen hozták volna a szülinapi tortát. A király kiabálni kezdett:

– Lányom, lányom! Itt a torta!

A lány nem válaszolt. Elkezdték mindenhol keresni, de nem jártak sikerrel.

A banya viszont elkezdett suttogni: – Ha tudnátok, hogy az a rút macska éppen ő! De a banyáról mindenki tudta, hogy nem tud suttogni. Mindenki feléje fordult.

A banya ezt mondta: – Nem, nem igaz!

-Nem hiszem el, hogy erre voltál képes, te banya!- mérgelődött a király. – Én meg még kiküldtem! De megkapod a büntetésedet! A bál után te takarítasz fel! De előbb visszaváltoztatod a lányom!

Elkezdte keresni a lányát, végül a szobájában talált rá. A bálterembe vitte, a banya pedig mindenki szeme láttára visszaváltoztatta. A rút macskából újra gyönyörű királylány lett.

A király felkérte egy táncra. Addig keringőztek, míg bele nem szédültek.

A bál után a banya is megkapta a büntetését.

Ferenczi Viktória meséje…

Az szövőnő és a királyfi

 

Egyszer volt, hol nem volt, volt egyszer egy kastély. Abban lakott egy király, akinek volt egy fia.

A királyfinak volt egy macskája, ami nagyon megbetegedett. Próbálkoztak mindennel, de a macska csak miákolt tovább.

Egyszer érkezett egy szövőnő, aki azt mondta, hogy amit ő sző, az varázserejű. Először nehezen hitték el, de végül beengedték. Elkezdett szőni egy takarót. Surrogott az orsó, készült a pokróc. Mikor végzett vele, ráterítette a cicára. Egyből meggyógyult!

A királyfi rögtön beleszeretett a szövőnőbe, és elvette feleségül. Öthetes lakodalmat tartottak! Hetedhét országon túl is hangzott a trombita harsogása. Keringtek a galambok, csiviteltek a madarak, csipogtak a kiscsibék.

A királyi pár boldogan élt, amíg meg nem halt.

 

A meséket Eszter és Viktória beleegyezésével közkinccsé tette:

Benkéné Mejlinger Ildikó tanárnő