Szakkörben és táborban gazdag félévek a Bakonyszentlászlói Szent László Általános Iskolájában

A Bakonyszentlászlói Szent László Általános iskola sikeres két félévet zárhat. A „Stella iskolai partnerség” TÁMOP-3.2.13-12/1-2013-0009 projekt keretében, a Stella Egyesület szervezésében a 2013/2014-es tanév I. félévében, valamint a 2013/2014-es tanév II. félévében összesen 30 gyermek kapott arra lehetőséget, hogy színvonalas és tartalmas szakkörben, illetve táborban vegyen részt az iskolában.

A szakkör keretein belül, a tanév során a gyerekek megismerkedhettek népi gyermekjátékokkal, néptánc elemekkel, népdalokkal, körjátékokkal. Modern tánc elemeket is felhasználva, színvonalas előadásokkal készültek az iskola ünnepségeire, amelyeket nagy lelkesedéssel adtak elő. A szakkör programját az év során zenehallgatás és hangszeres együttzenélés is színesítette.

Augusztusban, 20 alsó tagozatos diák kapott lehetőséget arra, hogy táborozzon és alkosson Huszárokelőpusztán, az erdei iskolában. A táborban a Rátóti csikótojás című mese zenés előadására készülve, a táborlakók a meséhez begyakorolták a szerepeket, néptáncot és népdalt tanultak hozzá. Készítettek zoknibábokat, karkötőt bőröztek, íjászkodtak, zenét, dalt írtak, majd előadták az elkészült mesét is. Sok más mellett népi gyermekjátékokkal, zenés közösségi játékokkal ismerték meg jobban egymást, népi és egyéb más hangszereket készítettek, zenekart alakítottak. Magyar népi különleges hangszerekkel ismerkedhettek meg a Kákics zenekar által és a magyar mellett más népek zenéit, táncait tanulhatták, hallgathatták meg a táborban. Az alkotás izgalma, az együttzenélések, a tábortüzes dalestek, a sok tábori élmény, túra, játék, felejthetetlen élményekkel gazdagították a részt vevő gyermekeket és felnőtteket.

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.

magyarorszag_megujul