Hogy kerül a buborék az üvegbe?

Mit gondolnak mi a közös Joseph Pristly-ben és Jedlik Ányosban? Ha azt gondolja, hogy mindketten Isten szolgái voltak: igaza van, hisz az angol úriember lelkész volt, míg Jedlik Ányos bencés szerzetesként élt. Ha azt gondolja, hogy mindketten feltalálók és kreatív emberek, akkor már nagyon jó nyomon jár. Ha viszont elsőre rájött, hogy ennek a két férfinak köszönhetjük a szódát, és így fröccsöt is, akkor csak gratulálni tudok.

S ha most azt gondolják, hogy a Pályaválasztási Orientációs Napon erről volt szó…, akkor eltalálták!

Április 5-én Borbély Attila szódagyártó üzemébe látogattunk el az alsósokkal, amelyet 1997-ben alapított. A négy osztály három csoportban tudta megnézni biztonságosan Attila bácsi üzemét, ami gyakorlatilag egyszemélyes vállalkozás. Igaz, ennek ellenére Bakonyszentlászló mellett a környéken is teríti a termékét.

A gyerekeknek a tulajdonos elmagyarázta a berendezések működését, amelyeknek egyik legfontosabb sarokpontja a biztonság, hisz – ki gondolta volna – a szódásüvegben 9 bar nyomás van…

Különösen érdekes volt ez akkor, amikor megcsodálhattuk iskolánk saját szódatörténeti kiállítását, ahol gyerekkorunk régi üvegeivel találkoztunk. A gyerekeknek ez teljesen „új” volt.

A vállalkozó szellemű tanulók kipróbálták a szódás üvegek töltését, választ kaptak a kérdéseikre. Attila bácsi ezt három csoporttal megcsinálta, ugyanolyan lelkesen és figyelmesen. Köszönjük, és külön köszönjük, hogy húsvéti előzetesként minden látogató kapott egy kis édességet ajándékba!

Kedves Felnőttek, ha most a kezük ügyében van egy kis fehérbor és Attila-féle szóda: Egészségükre! Kedves Gyerekek, rátok a finom szörpök várnak!

Molnár Zoltánné

Alsós munkaközösség- vezető