HATÁRTALANUL – Erdély 2016

hlanul

A Tápi József Attila Általános Iskola és a Bakonyszentlászlói Szent László Általános Iskola 7. osztályos tanulóiként és pedagógusaiként a Határtalanul program keretében 2016. május 11-14-ig irodalmi barangoláson jártunk Erdélyben és a Partium területén. A négy napban csodálatos élményekben volt részünk.

Május 11-én hajnali 5-kor indultunk Erdélybe. Első állomásunk Nagyvárad volt, ahol egy kedves idegenvezető kalauzolt minket a városban. Megtekintettük a Szent László Székesegyházat, kincstárat, a kanonoksort és a Szigligeti Ede Színházat. Petőfi Sándor szobránál meghallgattunk egy költeményt, majd nemzeti színű szalagot helyeztünk el. Másnap délelőtt Nagyszalontán jártunk Arany János szülőházánál és a Csonka toronyban, majd Aradra és Világosra vitt az utunk. Az esti órákban érkeztünk Vajdahunyad várához, ami mindnyájunknak nagyon tetszett.

A harmadik nap reggelén a Dévai Szent Ferenc Alapítványnál tettünk látogatást, ahol betekinthettünk az árvaház mindennapjaiba. Adományokat is vittünk, amit szívesen fogadtak. A látogatás után a Dévai várhoz vezetett az utunk. Felvonóval jutottunk fel az óriási sziklára épült várhoz, ahonnan gyönyörű kilátás nyílt a városra és környékére. Délután is izgalmas programokban volt részünk. „Leszálltunk” a tordai sóbányába, ahol az idegenvezető sok érdekes dolgot mesélt a bánya történetéről. A tárna mélyén játszani és csónakázni is lehetett.

A mélység után a magasság következett, hiszen a Tordai Hasadék látványa már messziről lenyűgözött bennünket.

Átkeltünk a hasadékon és kellemesen elfáradva ültünk fel a buszra, ami Torockót érintve Tordaszentlászlóra szállított bennünket.

A testvériskolánkban programokra és kis beszélgetésre került sor, és átadtuk ajándékainkat.

Programunk utolsó napján Kolozsvárott jártunk, ahol egy kellemes délelőttöt töltöttünk.

Hazafelé Érmindszent és Sződemeter következett. Megtekintettük híres költőink szülőházát és felelevenítettük a róluk tanultakat.

Esténként értékeltük az aznapi programot és teszteket oldottunk meg.

Sokat tanultunk ezen a 4 napon, szívet-lelket melengető élményekkel tértünk haza.

Pictures2-300x228