Halloween 2013

Immár második éve jártuk a falut október 31-e estéjén rémisztő jelmezekben. Szellemek és boszorkányok népesítették be az utcákat jó hosszú sorban. Jelmezeink egész nap készültek, sok régi ruha látta kárát a barkácsolásnak. Levi arcára minden nap másik festés került, az igazi elég sötétre sikeredett… Sok házat látogattunk meg és sok finomságot gyűjtöttünk. „Tricks or treat?” Ismered a mondást? Vagy talán a Halloween-t sem ismered? Hát akkor jól figyelj!

A halloween ősi kelta hagyományokból kialakult ünnep, amit elsősorban az angolszász országokban tartanak meg október 31-e éjszakáján, bár mára már az egész világon elterjedt. Az ünnep őse a pogány kelta boszorkányok, kísértetek és szellemek ünnepe a samhain volt.

A halloween elnevezés a mai angol őséből származik. Az All-Hallows-Even kifejezésből a hallow >szent, szent ember< jelentésű, míg az even az evening >este< szó régies változata.

A belülről világító töklámpás lett az idők folyamán a Halloween legfontosabb szimbóluma. A töklámpás angol elnevezése Jack O’Lantern. Egy ír legenda szerint nevét egy Jack O’Lantern nevű részeges kovácsról kapta. A legenda szerint egy szép napon odament a részeges Jackhez az ördög és hívta a pokolba. Jack azonban nem akart vele tartani, ezért hát furfangos cselt eszelt ki. Megkérte az ördögöt, hogy válasszon egy almát az almafájáról, mire az ördög felmászott a fára. Jack tudta, hogy mitől fél az ördög és a fa oldalára egy keresztet rajzolt. Az ördög nagyon megrettent a kereszttől és nem is mert lemászni. De aztán addig-addig egyezkedett a furfangos kováccsal, hogy ígéretet tett arra, hogy ha a kovács leengedi a fáról, bár életében sok rosszat tett, nem kerülhet a pokolba. Jack így megengedte az ördögnek, hogy lemásszon a fáról, aki abban a pillanatban el is tűnt. Azonban amikor Jack meghalt, lelke a menny és a pokol között rekedt. A mennybe nem engedték be, mivel élete során sokat részegeskedett, de az ördög sem akarta a pokolba befogadni, mert nagyon haragudott Jackre a régi csínye miatt. Jack arra kérte az ördögöt, hogy legalább egy kis fényt adjon neki, hogy megtalálja a visszautat az élők világába. Végül az ördög megszánta és egy izzó fadarabot dobott Jacknek a pokol katlana alatt lobogó tűz parazsából, amit Jack egy kivájt takarmányrépa belsejébe tett. Így készítette el Jack a töklámpás ősét, ami vezeti bolyongó lelkét a sötét úton…

Minket is lámpásaink vezettek a késő őszi sötétségben és nagyon jól éreztük magunkat!

Jövőre várunk benneteket is!